i don’t want to trigger my defense system

salafi ke..ahbash ke..ikhwan ke..
ccaro apo aku
dengan orang kapir pun aku kawan.
so?

Advertisements

3 thoughts on “i don’t want to trigger my defense system

  1. betul nirah.ikut la ibnu gapo pon…pergaulan dengan perempuan bukan mahram tak jaga.terang lagi bersuluh.
    saya terfikir jugak..selagi seseorang tak membuka laluan dia berdepan one-on-one at least seorang kafir untuk didakwahkan,dia tak akan tahu ‘feel’ mcm mana sebenarnya hidayah tu mahal.
    Satu lagi masalah,dengan orang2 yang mengatakan ‘kite kena jaga puak kite dulu baru keluar dari circle kite ke arah non-muslim.’ini pandangan yang mengikut fikiran manusia yang lemah.Padahal Allah yang memberi hidayah,dengan kuasa Allah walaupun seseorang tu baru tahu ‘la ilaha illallah’ saje pun,kalau die bagi tau kat seorang kafir,dengan izin Allah dia mendapat hidayah.Allah pernah kata,hendaklah ada segolongan dari kaum muslimin yang stay tak pergi berperang untuk mengajarkan agama,even ada perang yang nabi tak pergi.Tapi ada jugak sebahagian yang lain yang perlu,pergi berperang.Ini yang patut dicontohi.tapi ramai yang terlalu nak play safe.penyakit ‘takut-takut’

    Awal ramadhan dulu ramai non-muslim tourists dtg tempat tarawikh.Saya perasan,approach sesetengah oghe yang menggelarkan diri mereka ‘ajk masjid luar negara’ atau ‘ajk badan dakwah’ whatsoever,sangat tragis pendapat diorang dalam berdakwah.Awak tahu kan kisah saya nga oghe jeh.witness tu..alhamdulillah Allah bukok mata dan minda sy..betapa indahnya sifat nabi dlm berdakwah.Ada yang berkebuk2 cakap pasal betapa mereka ni (tourist non-mus) dahagakan petunjuk etc tapi die aurat tak jaga (na’uzu billah)..cakap dengan tourist2 tu dengan kasar,tiada adab,tiada hormat yang appropriate.Kita rasa asalkan english aku bagus,ok lah.Percayalah,until one extent,language plays nothing actually,nothing at all yang membuatkan orang buang kekafiran dan terima keimanan.

    wallahu a’lam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s