lalu terkejutlah yang lalai

lepas subuh tadi, aku tidur kejap. bangun dalam pukul 10pagi.
jenguk facebook dan dapat mesej ni;

*Ya Allah, moga Kau berkati umur kami* graduation tu belum pasti, tp ajal itu pasti. Allah yarhamu ya sadiqi.
-Atikah Malina-

my name was tagged

“eh?” sejak bila Tikah rajin guna bahasa arab? tetiba insaf ke apa?

then,

“we never know when our life ended, let’s do the best for the rest of life that we had from now on”
-Shahida Azmi-

ada gambar Saleh Mrayyan

KENAPA??!! WHAT’S HAPPENING
ada orang meninggal ke?

Saleh meninggal ke..

pastu aku cari dekat fb group,,only to confirm that shocking news

بسم الله الرحمن الرحيم “يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ارْجِعِي إِلَى رَبِّكِ رَاضِيَةً مَرْضِيَّةً فَادْخُلِي فِي عِبَادِي وَادْخُلِي جَنَّتِي”. توفي مساء امس زميلنا صالح مريان بعد حادث مروري تعرض له مساء امس الجمعه هو وزملاءنا ثامر الزهراني وعبدالله القحطاني حيث اصيب الاخيران بكسور بالغه,رحمة الله عليك يا نعم الاخ والزميل وربنا يصبر اهلك على فراقك
-Nasser Alawi-

that’s it. so that’s it.
sangat terkejut ok….

aku reply status yang Tikah tag aku tadi..

“Allah yar7amo T_T”

Tuhan..
betapa kau menguji setiap hambaMu mengikut tahap mereka masing2.
aku percaya Allah lebih sayangkan Saleh. kenapa dalam ramai2 orang yang ada dalam gambar tu, termasuk aku, Allah pilih Saleh?

akhlaknya baik. aku tak rapat dengan dia, tak pernah satu group pun.
tapi semua orang tahu akhlak dia bagaimana. selalu tersenyum. ramah dan ……. i can mention many things.

sebenarnya ada seorang lagi yang meninggal dalam kejadian tu iaitu kawan diorg yang bukan sama batch.

semoga Allah merahmati mereka berdua.

Thamer & Abdulah masih tenat dekat hospital. semoga Allah sembuhkan mereka.

sudah masanya aku mengiktiraf hidup ini sebagai tempat bersusah payah. sudah masanya aku pegang hatiku kemas2. berita sedih amat banyak kebelakangan ini untuk melatih jiwa aku menjadi kuat. mungkin masa itu sudah lama tiba tapi aku tak sedar. mungkin Allah sedang memberi aku peluang untuk sedar.

اللهم توفنا وأنت راض عنا
اللهم توفنا وأنت راض عنا
اللهم توفنا وأنت راض عنا

“bak kate seorg sahabat,kita sudah beria-ria merancang,tp Allah yg tentukan kemana hala kita..sejak akhir2 ni bnyak peringatan yg Allah bg pada yg masih hidup..Jordan sungguh berkat bumi ini..”
-Shahida Azmi-

“kematian orang terdekat mengingatkan kita bahawa kematian kita juga makin menghampir. memang benarlah tanah ni berkat.”
-aku-

“Kat Malaysia, selalunya bila ade org meninggal, kita sedekahkan Al-Fatihah + Yaasin. Pengalaman kat Jordan, bila ade org meninggal, kita sedekahkan 30juz al-Quran utk si mati.

Moga kwn kami Salleh Mryyan tenang ‘di sana’ dan thamer & abdullah cepat sembuh.”
-Tengku Nadhirah-

“Alfatihah buat Saleh Mrayyan, my group-mate. Pemergiannya sgt tiba2, eksiden. Asyik terbyg2 kali terakhir dgn arwah, beliau pinjam pen n janji akan pulangkan. memang setiap kali pinjam pen, arwah akan pulangkan. tapi kali ni, masanya takkan tiba… takpe, dah halalkan. Seriously, we never know what will happen to us. Ajal tak mengenal usia. May Allah bless him n place him in Jannah. He was very nice to us. T_T”
-Zafirah Hani-

“allah beri lebih masa utk yg masih hidup..extend exam dgn cara tarik satu nyawa…”
-Shahida Azmi-

“ajal xmengenal usia dan wak2..bru jek ari khamis ritu jmpe die kat lua DTC gelak2…rupenye 2 ari last ak jmpe die”
-Hafizan-

“ade 4 kereta accident dr amman ke irbid.satu drpd kereta tu teraccident dgn kereta thamer..2 org meninggal, saleh n sorang lg kwn diorg jgk.

n dgrnye diorg ke amman utk menguruskn majlis grad kita. Allah.. T_T”
-Atiqah Zalfakhar-

اللهم إنه عبدك وأنت خلقــته وأنت قبضــت روحــه وهديتــــه للإسلام وأنت أعلم بســــره وعلانيتـــه” وجئنــا نشـــفع لــه فأغفـــر لـــه

اللهم يا حنان يا منان يا واسع الغفران اغفر لميتنا وارحمه وعافه واعف عنه وأكرم نزله ووسع مدخله وأغسله بالماء والثلج وبالبرد ونقه من الذنوب والخطايا كما ينقى الثوب الأبيض من الدنس

اللهم إملأ قبره بالرضا والنور والفسحه والسرور”

-Rasheedah-

“رحمة الله عليك يا ….شهيد الدفعة…….”
-Asim Rais-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s